Motorsport – Bilsport

Bilsport är en av de allra största sportkategorierna i Sverige. Det är även den största undergruppen till motorsport. Inom bilsport finns enklare inriktningar som exempelvis folkrace likväl som de extremt snabba och betydligt dyrare bilarna som används i formelbilracing.

Att många har ett stort intresse för bilsport, även om de inte utöver det själv, syns inte minst i hur många som årligen går på någon biltävling. Intresset återspeglar sig även i tidningshyllorna då det finns ett flertal bilsporttidningar i Sverige. Alla med något olika inriktningar. För det finns en mängd olika inriktningar. Det handlar då inte bara om vilken sport som utövas utan även vilka fordon som får användas, ålder på föraren och mycket annat.

Några av de sporter som ligger under bilsport är:

Folkrace – Det är folkligt, enkelt och fantastiskt roligt. Tack vare regeln att vinnarbilen måste säljas (om köpare finns) för en låg summa efter att loppet är genomfört blir det även absolut ingen materialsport. En regel som verkligen hållit folkrace till det som det ska vara – en folksport.

Karting – Det första motorfordon som barn provar på brukar vara gocart. Dessa finns med olika starka motorer vilket gör att man kan köra dem redan i låg ålder. De bilar som hyrs ut brukar ofta kallas för hyrcart och är något annorlunda mot de som man tävlar med på elitnivå. Men grundidén är lika. Små bilar som kör på små banor. Men i hög fart.

Radiostyrd bil – Detta är kanske inte en kategori som många tänker på när man tänker på bilsport. Men sporten ligger under bilsportförbundet. Små radiostyrda bilar som kör på banor som efterliknar någon annan motorsport. Det kan då vara stora Monstertrucks som ska ta sig runt på svåra tekniska banor likväl som formel1-bilar som ska köra riktigt snabbt på en asfalterad bana.

Rallycross – En av de mest vanliga bilsporterna i landet. Banan är drygt 1000 meter och föraren ska köra vanligtvis tre varv. Det innebär en intensiv och fartfylld körning med spänning från start till mål. Att många kommer och tittar på sporten förklaras delvis med dess intensitet men även med att det är så lätt att se hela banan och följa det spännande loppet hela vägen.

Drifting – Vem sladdar snyggast? Det är frågan som domarna och publiken ska avgöra när förare tävlar i drifting. För detta är en uppvisningssport som underhåller med härliga sladdar och burnouts.