Prestera bättre med rätt däck

Tire

Visst kan man köra ett rally med helt vanliga dubbdäck, ämnade för personbilar och för asfalterade vägar. Det är varken ovanligt eller otillåtet. Dock kan man säga att det erbjuder dig långt ifrån full kontroll över bilen, vilket i sin tur äventyrar både din egen och bilens säkerhet.

Rally är en tuff sport där bil och förare pressas till det yttersta. Utan rätt däck, specifikt framtagna för en rallybana och dess underlag, blir det svårt att kunna använda sin egen rallykunskap på bästa sätt. Att köra rally med vanliga däck kanske kan liknas vid att springa ett lopp med ett par vanliga streetskor på fötterna. Fram kommer du, men varken effektivt eller snabbt, och risken för skador ökar avsevärt.

Greppet som däcken får i kontakt med underlaget är en av de viktigaste egenskaperna hos rallydäck. Vare sig du kör på is, grus eller snö måste du anpassa din utrusning efter terrängen. Ett bra grepp ger dig också bättre förmåga att accelerera.

När du köper däck till din rallybil är kvalitén det allra viktigaste. Sporten sliter otroligt mycket på all utrustning, men däcken är speciellt utsatta, eftersom det är där kontakten med underlaget inträffar. Du kan hitta både nya och begagnade högkvalitativa däck. Dock får du räkna med att begagnade däck som fortfarande håller en hög standard är svårare att hitta, eftersom det är en färskvara.